Voorkom huidschimmelinfecties 

                                           in catteries en pensions

'Het voorkomen van een huidschimmelinfectie is veel gemakkelijker dan het genezen ervan'

 

Insleep niet ‘op het oog’ te voorkomen

  Veruit de meeste huidschimmelinfecties bij katten ontstaan door direct contact met andere, besmette katten. Helaas zijn besmette katten niet altijd te herkennen, want ze hebben soms geen zichtbare huidafwijkingen. Besmette dieren zonder afwijkingen worden ‘dragers’ genoemd. Zo’n drager kan de infectie dan ongemerkt binnenbrengen (insleep). Zie ook ‘Informatie’ in de linker kolom.

     

Probleem pas na enkele weken zichtbaar

  Na contact met een besmette kat duurt het meestal een week of twee tot drie voordat de gevolgen zichtbaar worden. Zo kan het gebeuren dat u enige tijd na het ontvangen van ‘kattenbezoek’ of na de terugkeer van een kat van een verblijf in een andere cattery of pension, plotseling ontdekt dat een van uw katten enkele ‘kale plekjes’ heeft. Als een test dan ‘Microsporum canis’ uitwijst is dat ‘slecht nieuws’. De kans is dan ook groot dat de infectie zich intussen ook al naar uw andere katten heeft verspreid.

 

Nachtmerrie

  Dat is het begin van een nachtmerrie want de langdurende behandeling van een ‘schimmel-uitbraak’ is belastend (ook stressveroorzakend) voor de dieren en vergt veel tijd en energie van de eigenaar. De directe en indirecte kosten kunnen hierbij enorm oplopen.

 

Is deze ramp te voorkomen?

  Jazeker, preventie is mogelijk! De eenvoudigste en ook meest betrouwbare manier is in feite simpel: plaats elke kat die uw cattery of pension binnenkomt eerst in een aparte (wacht-) ruimte of bench en neem direct een vachtmonster. Daarvoor levert VdQd een handig borsteltje (in een retourenvelopje) waarmee u de kat helemaal afborstelt. Als u het monster op maandag t/m vrijdag naar VdQd opstuurt weet u de volgende dag of het dier negatief en daarmee ‘veilig’ is en kan worden toegelaten. Monsters die op zaterdag of zondag op de post gaan worden op dinsdag getest.

Is de uitslag positief dan wordt de kat uiteraard niet toegelaten. De wachtruimte of bench moet dan grondig gereinigd en gedesinfecteerd worden voordat er een volgende gast, nieuwkomer of terugkomer in kan worden geplaatst (zie ‘Behandeling’).

    

Helemaal in eigen hand, u hoeft niemand ‘te vertrouwen’

  Op deze wijze hebt u de preventie -het voorkomen van insleep- van huidschimmels helemaal zelf in de hand. Door de infectie ‘buiten de deur’ te houden kunt u de kopers van uw kittens bovendien de garantie geven dat ze uit een huidschimmelvrije omgeving komen. En pensiongasten lopen zo geen risico besmet te raken.