Vuistregels voor de behandeling

For English, please refer to site map 

 


Algemeen

- Bedenk dat een patient met een huidschimmelinfectie besmettelijk is voor andere dieren maar ook voor mensen ('ringworm'). Vooral jonge dieren en mensen -babies en kleuters- zijn gevoelig. Vermijd voor zover mogelijk direct fysiek contact met de patient(en). 

- Bij de meeste dieren is de infectie alleen met zekerheid vast te stellen, of uit te sluiten, mbv laboratorium-onderzoek. 

- Hou er rekening mee dat een patient de smetstof ook in zijn omgeving verspreidt en dat die smetstof daar lang overleeft in de vorm van stofdeeltjes. Daarom moet die omgeving -hok of leefruimte- ook bij de behandeling worden betrokken. Minimaal 2x per week grondig stofzuigen van alle vlakken -dus ook op kasten, planken, plinten etc. Gebruik een stofzuiger met een nieuw HEPA-filter (of minstens een micro-filter) om te voorkomen dat de smetstof weer wordt uitgeblazen. Daarna waar mogelijk vochtig afnemen met een in bleekwater (huishoudbleek 1 : 10 water) gedrenkte doek/dweil. Kleedjes/kussentjes -textiel- 1 x per week gewoon in de wasmachine, 30 graden is voldoende. Zorg dus zoveel mogelijk voor huisvesting die gemakkelijk is schoon te maken. Als de huisvesting het toelaat is 'soppen' en grondig naspoelen een goed alternatief. Onthoud dat 'het stof' moet worden verwijderd, niet verplaatst.

- Voorkom dat de smetstof wordt versleept; draag tijdens het hanteren van en verblijf bij de patient tenminste een stofjas en apart schoeisel die bij de patient blijven. 

- De behandeling moet doorgaan tot er weer normaal haar groeit. In veel gevallen is het verstandig om dmv een test te controleren of de behandeling klaar is, dwz er geen smetstof meer aanwezig is. De VqQd test is hiervoor bij uitstek geschikt. 

- Preventie is altijd beter dan behandeling; voorkom de insleep van de infectie: check nieuwe dieren voor het toelaten dmv een controle-test; de VqQd test maakt dat praktisch mogelijk want die is snel en betrouwbaar.


Kat

- Katten moeten vrijwel zonder uitzondering zowel lokaal (speciale antischimmel shampoo of desinfecterende wassing) als oraal  met antischimmel medicijn behandeld worden. Uw dierenarts kan deze middelen voorschrijven.

- Voorts is het geheel scheren van de patient erg bevorderlijk voor een vlotte genezing.

- Het gehele behandelprotocol moet worden volgehouden totdat er 2 controletesten (met week ertussen) negatief zijn. De eerste controletest kan worden gedaan 6 weken na het begin van de behandeling.


Cavia

- Praktijkervaringen laten zien dat de behandeling van ge-infecteerde cavia's relatief eenvoudig kan zijn: 4 x grondig wassen met een enilconazole-oplossing (2x per week). Laat de diertjes daarna in een schoon hok opdrogen, liefst onder een warmtelamp.

- Om het risico van verspreiding te verkleinen is het verstandig om een controle-test te doen bij dieren die na deze behandeling worden 'uitgeplaatst'.


Hond en konijn

- Afhankelijk van de plaats en omvang van de huidafwijkingen kan lokaal worden behandeld met een antischimmel-zalf (dagelijks aanbrengen) en wassingen met een enilconazole-oplossing (2x week).

- Bij uitgebreide huidaantasting of om andere praktische redenen kan orale medicatie met een antischimmel-middel ook nodig zijn.

- Doorgaan met behandelen tot er weer normale haren groeien.

- Om het risico van verspreiding te verkleinen is bij 'uitplaatsing' een controle-test aan te raden.                                                                                         Mei 2016