Huidschimmels  

Welke schimmels?


Huidschimmelinfecties bij huisdieren worden vrijwel uitsluitend veroorzaakt door leden van de families Microsporum en Trichophyton. Tot de laatste familie behoort, ondanks de afwijkende naam, ook Arthroderma benhamiae die vooral bij cavia’s voorkomt. Alle huidschimmels worden gekenmerkt door hun unieke vermogen om keratine -bouwstof van haren en huidcellen- te kunnen afbreken, in feite leven ze ervan.

NB: Huidschimmels zijn niet diersoortspecifiek; het is echter wel zo dat Microsporum-soorten het meest, dus niet uitsluitend, bij katten en honden voorkomen en Trichophyton-soorten bij knaagdieren. Verder is het belang te weten dat jonge dieren/mensen veel gevoeliger voor de infectie zijn dan volwassenen.

Hoe komt de besmetting tot stand?

In veruit de meeste gevallen is de infectiebron een ander dier waarmee direct of indirect ‘contact’ is geweest. Daarnaast is bij catteries zgn insleep mogelijk; de infectie komt binnen via kleding van mensen die voordien in een besmette omgeving zijn geweest (bv andere cattery). Bij honden en katten is een infectie met Trichophyton-schimmels vaak het gevolg van spelen met een egel of een prooidier. Bij paarden komen een enkele keer infecties voor die uit de bodem voortkomen. 

Zeer sporadisch komen bij katten, konijnen en cavia’s zgn dragers voor. Deze dieren hebben geen zichtbare afwijkingen maar ze verspreiden de infectie wel. Zichtbaar geïnfecteerde dieren doen dat uiteraard ook. Huidschimmels vormen sporen (vergelijkbaar met plantenzaden) die lang in de omgeving (huis/stal etc) kunnen ‘overleven’ en bij gevoelige individuen weer infecties kunnen geven. De omgeving van de patiënt moet daarom ook altijd bij de behandeling worden betrokken (zie ‘Vuistregels behandeling’).

Omgeving ook ‘besmet’

Het feit dat de omgeving ook besmet is betekent  dat de vacht van gezonde dieren in die omgeving gecontamineerd kan zijn.  Dit kan bij onoordeelkundige interpretatie van onderzoeks-resultaten tot onjuiste conclusies leiden (!). In het bijzonder voor katten geldt dat wat op de vacht zit ook in de omgeving zit; kastenvacht is ‘stofdoek’. Daarom moet het schoonmaken van de omgeving een vast onderdeel van de behandeling zijn.

Vaak moeilijk te herkennen

Omdat het klinische beeld van een huidschimmelinfectie vaak niet typisch is, moet ter onderbouwing van een diagnose nader onderzoek plaatsvinden. Er zijn verschillende methoden om de aanwezigheid van huidschimmels aan te tonen. De meest betrouwbare zijn van oudsher de zogenaamde kweek en meer recent testen die gebaseerd zijn op de polymerase chain reaction (PCR). Zie voor meer informatie Test.

VdQd heeft unieke expertise

VdQd beschikt over unieke expertise op het gebied van de veterinaire huidschimmeldiagnostiek en -behandeling en kan u desgevraagd adviseren (zie: Over ons en Vuistregels behandeling ).